Naučna tribinu: Izdavačka djelatnost u funkciji razvoja naučno-istraživačkog rada

Internacionalni univerzitet Brčko distrikta organizovao je danas tribinu “Izdavačka djelatnost Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt BiH u funkciji razvoja naučno istraživačkog rada: Biblioteka NIR od časopisa do udžbenika”.

Naučna tribina dio je aktivnosti koje univerzitet organizuje s ciljem predstavljanja važnosti intelektualnog i naučnog razvoja države i društva.

Na tribini je predstavljeno 15 brojeva časopisa NIR i bibliotečkog izdanja udžbenika Metodologija naučnih istraživanja, kojeg potpisuje pet profesora. Dekan Internacionalnog univerziteta Šaban Nurić ističe da je udžbenik sadržajno kvalitetan, te da postoje naznake da će ga i neke druge visokoškolske ustanove koristiti u nastavnim procesima.

„Metodologija po svojoj specifičnosti je nauka koja obučava ljude kako se baviti naukom, kako istraživati, sublimirati rezultate i na kraju kako to objaviti. Tu je i tehnički dio koji precizira kako treba izgledati završni rad“, pojasnio je Nurić.

Izdavačka djelatnost je veoma bitna za rad svakog univerziteta i ona treba da prati nauku, istraživanje i razvoj, smatra Velimir Sotorović, rektor Internacionalnog univerziteta.

„Ako univerzitet to ne promoviše onda nema potrebe da uopšte radi niti može da učestvuje u razvoju sredine i društva“, ističe Sotirović.

Nakon časopisa i metodologije Internacionalni univerzitet objavit će i knjigu na temu upravljanja promjenama i znanjem, kako bi podstakli studente da upisuju raznolike smjerove, te na taj način daju svoj doprinos u pokretanju razvoja društva.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email