Tužilaštvo optužilo, a sudija potvrdio optužnicu protiv šestoro službenika Odjeljenja za javni registar Brčko Distrikta

Tužilaštvo Distrikta optužilo je, a sudija za prethodno saslušanje potvrdio optužnicu protiv šestoro službenika Odjeljenja za javni registar u Brčkom zbog sumnje da su naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Referenti za katastar čiji su inicijali M.Č., Ž.J., V.M., E.Z., I.T. i Š.J. optuženi su da su „pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta Brčko distrikta”.

U odvojenim optužnicama, Tužilaštvo ih tereti za zloupotrebe u službi tokom 2013. i 2014. godine pošto nisupostupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, te da su tako građanima, preduzećima i drugim pravnim licima pribavili imovinsku korist u iznosima od stotinu do 2.612 KM.

Tužilaštvo podsjeća da je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina, tokom godine optužilo ukupno osam lica iz javnog sektora.

 

Izvor: rtvHIT/D. Đ.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email