Optuženi Muharem i Suljo K. iz Brčkog zbog velikog broja teških krađa

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je Muharema (19) i Sulju K. (21) iz Brčkog da su posljednjih mjeseci teškim krađama u ovom gradu u više navrata iz trgovinskih i stambenih objekata oduzimali prodajne artikle i novac.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, optuženi se terete za saizvršilaštvo u teškim krađama počinjene početkom septembra u dvije trgovinske radnje i u jednoj kući u Brčkom.

S druge strane, prvooptuženi se dodatno tereti da je u dužem periodu teške krađe počinio u još četiri trgovinska objekta i u jednoj kladionici u ovom gradu.  

Braći K. stavljeno je na teret da su 3. septembra po prethodom dogovoru, a radi pribavljanja imovinske koristi, nakon provaljivanja, iz trgovinskih objekata Dabar i Juventa oduzeli novac i prodajne artikle vrijednosti 800 KM.

Oni se, takođe terete da su tog dana zajedno provalili i u jednu kuću u Brčkom, za vrijeme dok su se unutra nalazili vlasnici, odakle su oduzeli novčanik sa 50 KM.

Muharemu K. dodatno se stavlja na teret da je od 10. avgusta pa do 11. novembra u još pet navrata sam provaljivao u trgovinske i druge poslovne objekte. On je optužen da je iz trgovinskih radnji TO, Duga Plus,  Sava 94  i Željo, te kladionice Meridian, oduzeo novac i artikle vrijednosti od oko 1 500,00 KM.

Zbog sumnje da su obojica prije četiri dana teške krađe ponovili u još dvije trgovinske radnje, Sud je po prijedlogu Tužilaštva odredio pritvor prvooptuženom u trajanju od mjesec dana. Sumnja se da su 9. decembra njih dvojica, nakon neuspješnog pokušaja ponovnog provaljivanja u trgovinsku radnju Sava, provalili u radnju „Penzionerka“, u sastavu marketa Željo, odakle su oduzeli cigarete i manji novčani iznos, a potom i u market Yimor, odakle  su oduzeli metalnu kasu vrijednosti od oko 300 KM.

Podsjetimo da je Muharem K. još ranije procesuiran za slična krivična djela teške krađe, između ostalog i zbog toga što je u junu prošle godine iz kuće starijeg lica u Čađavcu kod Brčkog ukrao više od šest hiljada KM.

On je zajedno sa još jednim saizvršiocem, znajući da C.P. koga su od ranije poznavali u kući drži novac, s namjerom pribavljanja imovinske koristi prevarno ušao unutra. Nakon što ih je oštećeni pokušao istjerati iz ruku su mu istrgnuli lovačku pušku, a novac pronašli i oduzeli.

Obojica su krajem prošle godine osuđeni za tešku krađu izvršenu na drzak način (iz člana 281 stav (1) tačka 2)  Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), a protiv K. se u međuvremenu sprovelo još nekoliko postupaka za slična krivična djela.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

GLAVNI  TUŽILAC

ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email