Kako potrošiti 10 miliona eura kredita Europske banke za revitalizaciju brčanske LUKE

Projekat revitalizacije brčanske „Luke“, za koji je Distrikt, pod povoljnim uslovima od Evropske banke za obnovu i razvoj, dobio kredit težak 10 miliona eura, najkonkretnije bi trebao započeti sa realizacijom na terenu, u aprilu tekuće godine.

„Evropska banka je 16. decembra, prošle godine zaključila tender za odabir konsultanata, što je jako važan prvi korak u cjelokupnoj realizaciji. U ovom kontekstu prihvaćen je prijedlog brčanske Vlade da se, umanji broj konsultanata uz istovremeno uvođenje i ekspert za željeznički saobraćaj“, rekao je član Implementacionog tima, glavni koordinator brčanske Vlade, Sead Šadić.

Nakon odabira konsultanata, startovaće i proces izbora izvođača radova pa bi, uz već djelimično pribavljene tehničke dozvole, konkretni radovi na terenu trebali startovati na proljeće. Sam projekat revitalizacije unatar JP „Luka“, inače se sastoji iz više segmenata odnosno podprojekata počev od putne infrastrukture, izmještanja željezničkog kolosijeka, pa do nabavke dizalica za pretovar tereta. Inače, kreditno zaduženje Distrikta, za ovaj projekat je deset miliona eura, unutar toga su tri miliona grant sredstva, a rok otplate je 15 godina, uz grejs perod od tri godine i kamatnu stopu od jedan posto.

 

Izvor: RBFBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email