Povečan broj Brčaka koji se odriču BiH državljanstva, posebno mlađih ljudi

Pododjeljenje za lična dokumenta Vlade Brčko distrikta u prošloj godini bilježi povećanje ukupnog obima posla kao i povećan broj izdatih svih ličnih dokumenata.

Hajrudin Jusufović šef Podojeljenja ističe da iako uposlenici u ovoj službi nemaju adekvatne uslove za rad te se vrlo često dešavaju problemi u programu za obradu podataka koji je u nadležnosti Državne agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA) uspjeli su u prošloj godini odgovoriti na sve podnesene zahtjeve za idavanjem, zamjenom ili produženjem određenih dokumenata.

U 2019. godini je izdata 5.131 lična karta, 6.212 vozačkih dozvola i 7.286 putnih isprava što je za otprilike pet posto više nego godinu ranije.

“U posljednje vrijeme bilježimo značajno veći broj odricanja od BH državljanstva uglavnom mlađih ljudi i bračnih parova što je posebno bilo izraženo u 2019. godini” kazao je Hajrudin Jusufović šef ovog pododjeljenja.

Na kraju recimo da su Ministarstvo komunikacija i transporta i Agencija IDDEEA izmijenili Pravilnik o vozačkoj dozvoli koji se odnosi na izdavanje vozačke dozvole sa upisanom zabranom upravljanja motornim vozilom. Ovom izmjenom je omogućeno podnošenje zahtjeva za vozačku dozvolu sa upisanom zabranom upravljanja motornim vozilom bez prethodnog deponovanja vozačke, odnosno bez pokretanja realizacije zabrane upravljanja. Ovo se odnosi na ona lica koja imaju položenih više katogorija i upisanih u vozačku a koji dobiju zabranu vožnje u jednoj kategoriji.

 

http://radiobrcko.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email