U Brčkom počelo potpisivanje peticije za uvođenje kazne doživotnog zatvora

Peticija će biti proslijeđena Skupštini Brčko distrikta BiH, Narodnoj skupštini RS, Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Potpisivanje peticije organizovano je tokom mirnog skupa na Trgu pravde, gdje su se okupili članovi porodice ubijenog Brčaka Edina Zejćirovića, njegovi prijatelji i sugrađani kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u društvu i zatražili uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična djela, prenosi Federalna.ba.

Mirza Fazlić, advokat porodice Zejćirović, novinarima je rekao da kazna doživotnog zatvora ima preventivno djelovanje prema suzbijanju najtežih oblika krivičnih djela, a da ne postoji u krivično-pravnom zakonodavstvu u BiH.

„U evropskom zakonodavstvu postoji takva vrsta krivično-pravne sankcije i neke zemlje u okruženju su je već uvele, dok su druge u postupku predlaganja takvih izmjena i dopuna zakona o krivičnom postupku“, napomenuo je Fazlić.

Istakao je da porodica Zejćirović ima puno povjerenje u rad pravosudnih institucija Brčko distrikta.

Porodica od Tužilaštva očekuje provođenje brze i efikasne istrage, podizanje optužnice protiv četiri uhapšene osobe osumnjičene za ubistvo Edina i kvalitetno zastupanje optužnice kod sudova.

Podsjetimo, Edin Zejćirović je otet, potom mučen i ubijen 17. novembra u Vučilovcu kod Brčkog. Njegovo tijelo pronađeno je u rijeci Savi.

Policija Distrikta je pronašla je osumnjičene za to ubistvo, a riječ je o Suvadu Djedovića, Suanu Haliloviću, Nihadu Hukiću i Samidu Šabanoviću, protiv kojih je otvorena istraga. Trenutno se nalaze u pritvoru.

 

Izvor: https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/gradani-potpisuju-peticiju-traze-uvodenje-dozivotnog-zatvora-nakon-ubistva-maldica/364335

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email