Vlada Brčko Distrikta BiH odobrila dvodnevni lov na divlje svinje

Odlukom o organizovanom i kontrolisanom izlovljavanju divljih svinja i predatora na području Brčko distrikta Vlada je nakon deset godina zabrane prvi put odobrila lov. Lov na divlje svinje biće organizovan dva dana.

– Lovci će moći u lov na divlje svinje u nedjelju 19. i 26. januara ove godine uz plan i koordinaciju Odjeljenja za poljoprivredu. Cilj je smanjenje broja divljih svinja koje nanose štete i sprečavanje širenja afričke kuge koja se već primakla granici BiH. Na ovaj način vidjećemo da li je ima i na području Distrikta – rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Distrikta. Precizirao je da će osim svih lovačkih udruženja u ovu akciju biti uključene inspekcije i policija.

U Brčko distriktu registrovano je 17 lovačkih udruženja koji od 2010. godine ne mogu da love u lovištima Brčko distrikta. Zakon o lovstvu donesen 2015. godine ali nikada nije donesena odluka o dodjeli lovišta udruženjima ili njihovom uspostavljanju putem sekcija.

Lovišta od lovokradica čuva devet lovočuvara službe uspostavljene pri Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

 

 

Izvor: https://srpskainfo.com/sprijeciti-africku-kugu-vlada-brcko-distrikta-odobrila-dvodnevni-lov-na-divlje-svinje/

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email