Optužnicu protiv Ćazima Salihovića , člana komisije za stambeno zbrinjavanja Roma u Brčko Distriktu BiH

Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu protiv Ćazima Salihovića (53), člana komisije za stambeno zbrinjavanja Roma u tom gradu, zbog sumnje da je od korisnika stanova u namjenski izgrađenoj zgradi u naselju Novo Brčko, zahtijevao i primio novac.

Prema optužnici Tužilaštva Brčko distrikta, Salihović je, učestvujući u radu komisije, kao predstavnik udruženja “Romi na djelu”, nakon donošenja preliminarne rang liste socijalno najugroženijih porodica za stambeno zbrinjavanje, od korisnika ili njihovih srodnika zahtijevao novčanu protuuslugu.

On se tereti da je, pronalazeći ih na njihovim adresama ili pozivajući ih da se vide, od osam osoba zatražio protuuslugu u vidu predaje novca, uglavnom u određenim iznosima.

Stavlja mu se na teret da je, nakon što ga je odbio B.E., nastavio od drugih korisnika i članova njihovih porodica uzimati iznose od pedeset, dvije stotine, pa čak i do hiljadu KM, koji su mu u nekoliko slučajeva višekratno isplaćivani.

Za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi, za šta se Salihović tereti, propisana je zatvorska kazna u trajanju od jedne do deset godina, saopštili su iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email