Brčanski lovci organizovali hajku nakon desetogodišnje zabrane

Nakon desetogodišnje zabrane lova na području Brčko distrikta u nedjelju je organizovana hajka na štetočine i predatore koju je odobrilo nadležno Pododjeljenje u brčanskoj Vladi.

Po riječima sekretara Lovačkog društva “Fazan” Brčko, Dušana Savića, hajka u kojoj je prema procjenama učestvovalo preko 350 lovaca iz Udruženja koja okupljaju lovce sa cijele teritorije Brčko distrikta Bih, organizovana je kako bi se izvršio “planski i kontrolisan odstrel ali i zbog velikih šteta koje, prije svega divlje svinje, čine poljoprivrednim gazdinstvima.”

“Najviše lovačke sreće imali su lovci koji su lovili u oblasti Plazulja, te lovci u Rašljanima. U Plazuljama je odstrijeljen vepar težak oko 140 kilograma dok su u Rašljanima stradale dvije manje svinje. Na području Brezovog polja ubijene su dvije lisice i to su podaci sa kojima ja do sada raspolažem (ponedjeljak 27. januar oko 14 časova).

Tačne podatke o odstrelu imaćemo u petak do kada sva tri Udruženja nadležnim u Vladi distrikta moraju da dostave izvještaj o lovu. Sam lov je prošao bez ikakvih problema. Smatramo da bismo trebali da dobijemo odobrenje za bar još dvije hajke jer štetočine su se zbog zabrane lova zaista namnožile“, rekao nam je sekretar Savić.

Nakon ove hajke lovci očekuju da će nadležni u institucijama Brčko distrikta Bih imati više sluha i donijeti potrebne odluke kako bi lov i na području distrikta bio dozvoljen.

Inače, brčanski lovci su ovaj prvi izlazak u lovišta na području Brčkog nakon deset godina završili druženjem uz obilatu trpezu, lovačke priče i muziku u nekom od brojnih lovački domova.

 

(MD/nula49.com)

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email