"Čekaju se Zvornik i Brčko"

Organizatori 14. po redu Međunarodne biciklističke trke Beograd - Banjaluka, jednog od najprestižnijih sportskih događaja u regionu, saopštili su spisak gradova domaćina četiri etape.

Trka startuje u Beogradu, 22. aprila, a cilj je 25. u Banjaluci, na Trgu Krajine. Biciklistički karavan na svom putu, proći će kroz Šabac, Bijeljinu- gdje je cilj prve etape, zatim Vlasenicu, Teslić, Prnjavor , Derventu, Srbac...

Direktor trke, Vladimir Kuvalja, kaže da su u toku razgovori sa predstavnicima Zvornika i Brčkog, jer je želja organizatora da trka prođe kroz cijelu Republiku Srpsku.

- Јoš uvijek smo u pregovorima sa čelnim ljudima Zvornika i Brčkog. Do sada smo imali dosta korektnu saradnju, vjerujem da će tako biti i ove godine. Mislim da je i njima u interesu da biciklisti iz 36 svjetskih zemalja prođu kroz njihov grad i da budu na mapi ove trke. Velika je to promocija tih sredina. Moram da kažem da su interesovanje za prolazne ciljeve pokazali Šamac i Modriča, i tu imamo neke razgovore. Trka će prvi put proći i kroz grad Šabac. To nam je veoma važno, da se što više gradova uključi u našu priču - rekao je on.

Ove godine nastupiće 180 biciklista iz 36 zemalja, što je rekordan broj.

- Učestvovaće 21 tim iz Poljske, Austrije, Velike Britanije, Slovenije, Srbije, Grčke, BiH, Italije, Njemačke, Bjelorusije, Rumunije, Češke, Kuvajta, Kine i, što nas je sve pomalo iznenadilo, dalekog Guama - kaže Kuvalja.

Ova ostrvska državica smještena u Mikroneziji nije posebno poznata po sportistima, ali ima profesionalni biciklistički tim sastavljan od internacionalaca.

- Imali smo još nekoliko zainteresovanih timova iz Australije, Јapana i država Bliskog istoka, što je dokaz da je ova trka odavno izbrisala granice ne samo regiona i Evrope, nego cijelog svijeta. Moguće je da se dese manje korekcije na startnoj listi, ali ćemo imati najšareniji i najkvalitetniji karavan do sada - izjavio je Kuvalja.

Među glavne favorite ubrajaju se austrijski tim Hrinkof, poljski Voster, te italijanski Neri Sotoli i slovenačka Adrija.

- Član slovenačkog tima je jedan od najboljih biciklista bivše Јugoslavije Јanez Brajkovič koji je u zlatnim godinama karijere bio glavni oslonac Lensu Armstrongu, Vinćencu Nibaliju, Aleksandru Vinokurovu i drugim biciklizma - rekao je Kuvalja.

Trka će i ove godine biti član prve kategorije UCI, a komesari i sudije Svjetske biciklističke unije posebno su zadovoljni bezbjednosnim aspektom trke.

- Prošle godine dobili smo najveće moguće ocjene za bezbjednost. Takođe, komesarima se sviđa što u svakom gradu etapa završava krugovima koji su posebno interesantni gledaocima, a dobili smo i pohvale za popratne sadržaje. Biciklističke trke u svijetu su događaj za sve uzraste, za porodicu, pa nastojimo da tako nešto imamo i na našoj trci - naglasio je Kuvalja.

 

Izvor: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=370086

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email