Prijedlog mjera za pomoć privredi: Teret ove krize moramo podnijeti zajedno

Šef Odjeljenja privredu, sport i kulturu Pero Gudeljević je rekao da je na vanrednoj sjednici Vlade razmatran prijedlog mjera za pomoć privredi koje je će biti usvojene i upućene u skupštinsku proceduru prije usvajanja budžeta.

Sutra će na vanrednoj sjednici brčanska Skupština raspravljati o prijedlogu ovih mjera.

“Teret ove krize koja je pred nama ili je već živimo, moraju podnijeti zajedno poslodavci, Vlada i zaposleni u realnom i javnom sektoru. Cilj predloženih mjera je da u ovome trenutku pokušamo sačuvati radna mjesta koja su sigurno ugrožena, pogotovo onim mjerama koje su Vlada i Krizni štab donijeli, a odnose se na radna mjesta ili one poslodavce čiji je rad u potpunosti zabranjen. Drugu kategoriju ugroženih radnih mjesta čine sva ostala preduzeća u Brčko distriktu, jer svi neposredno ili posredno osjećaju posljedice ove krize, s obzirom na to da je došlo do smanjenja potražnje roba kao i potražnje različitih vrsta usluga”, rekao je Gudeljević.

Predloženo je da se za prvu kategoriju radnih mjesta koja su trenutno izvan pogona izvrši subvencionisanje poreza i doprinosa na plate koje poslodavci trebaju isplatiti za treći mjesec.

Subvencionisanje će prema prijedlogu trajati naredna tri mjeseca, s mogućnošću produženja dodatna tri mjeseca, ukoliko se procijeni da je to potrebno.

Druga mjera koja je predložena predviđa da se za ona preduzeća koja su ograničena u svome poslovanju porezi i doprinosi na plate subvencioniraju u iznosu do 30 posto.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email