100 hiljada mrtvih od koronavirusa bilo bi dobro odrađen posao

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da bi se 100.000 mrtvih od posljedica koronavirusa u SAD-u moglo smatrati "dobro obavljenim poslom", te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja privrednih aktivnosti do sredine aprila, prenosi N1.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući Trump je kazao da je njegova administracija snizila svoje ranije procjene potencijalnih smrti u SAD-u od covida-19 s prethodnih 2,2 miliona, te ocijenio kako bi, ukoliko Sjedinjene Države uspiju taj broj ograničiti na 100 hiljada, to značilo da je odrađen odličan posao.

- Ako bismo uspjeli zadržati tu brojku na rečenih 100 hiljada, to je užasan broj, možda čak i na manje ... Tako da imamo između 100 i 200 hiljada, onda smo svi zajedno napravili odličan posao - rekao je Trump, prenosi dpa.

Svoju raniju izjavu kako želi da privreda bude ponovno pokrenuto do Uskrsa, 12. aprila, nazvao je "ambicioznom".

- Do Uskrsa bismo trebali dosegnuti vrhunac i polako početi silaznu putanju i to, nadam se, značajno - rekao je američki predsjednik.

Smjernice o socijalnom distanciranju vezanom za pandemiju, koje su uvedene na dvije sedmice i trebale isteći sljedeće sedmice, produžio je do 30. aprila.

- SAD produžuje smjernice do 30. aprila radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Ništa nije gore od preuranjenog proglašenja pobjede - izjavio je Trump, prenosi Reuters.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Državama, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, iznosi 142.106. Ukupno je 2.479 ljudi dosad umrlo od posljedica covida-19, a oporavljenih je slučajeva 2.686.

- Stopa smrtnosti svoj će vrhunac najvjerojatnije zabilježiti za dvije sedmice - izjavio je Trump. Amerikancima je poručio: "Što se budete bolje ponašali, brže će se okončati ova noćna mora".

Ranije u nedjelju, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je za CNN da će pandemija, ukoliko mjere suzbijanja njezina širenja ne budu uspješno provedene, vjerojatno odnijeti između 100 i 200 hiljada života u SAD-u.

 

Oslobođenje PORTAL

Pin It
Print Friendly, PDF & Email