Sedam novozaraženih u Distriktu iz dva klastera: klastera u Tuzli i klastera iz zaseoka Peškiri

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komadant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije saopštio je da je na području Distrikta jutros potvrđeno 7 novih lica koja su pozitivna na virus korona.

„Trenutno na području Distrikta imamo ukupno 14 lica koja su pozitivna na korona virus. Sedam novih lica su iz tzv. dva klastera, jedan je klaster Tuzla, tj. Klinika za srce odakle su dva novozaražena lica. Jedno lice je bilo na liječenju u Tuzli, a drugo je imalo direktni kontakt s licem za koje je ranije potvrđen pozitivan nalaz, a koje se, također, nalazilo u Tuzli. Pet preostalih lica su iz zaseoka Peškiri, naselja koje je stavljeno u izolaciju. Na neki način možda smo i prevenirali širenje korona virusa jer su ova lica od stavljanja zaseoka Peškiri u izolaciju bili spriječeni u kontaktima tako da možemo govoriti da je, ipak, ova situacija pod kontrolom“, kazao je Milić.

Gradonačelnik je kazao da je Brčko distrikt BiH danas dobio i jedan respirator za potrebe JZU „Zdravstveni centar Brčko“ te tom prilikom zahvalio se svima onima koji su pomogli da dođe do ove donacije.

„Kako je to bilo i obećano prilikom nedavne posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas smo dobili jedan respirator za potrebne našeg zdravstva. Dobro je da znamo da u svim ovim okolnostima nismo sami i da možemo računati na pomoć i drugih u BiH koji se i sami suočavaju s istim problemima. Hvala svima koji su pomogli da dođe do ove donacije. Mi čekamo još pet respiratora, sredstva su uplaćena, potpisan ugovor i čeka se na isporuku“, naglasio je Milić.

Kada je u pitanju produžetak izolacije s 14 dana na 28 gradonačelnik je kazao da je cilj prevencija i da se što više onemogući socijalni ili fizički kontakt kako se ne bi širio virus. Gradonačelnik je kazao da svi oni koji imaju potrebu za nekom vrstom snabdjevanja u tom periodu mogu računati na usluge brčanskog Crvenog krsta.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da se od 14 lica šest nalazi u bolnici, a osam je u kućnoj izolaciji.

„Od ovih šest koja su hospitalizirana, jedno je u nešto težoj kliničkoj slici, dvoje je srednje dobro, dok se troje osjeća dosta dobro. Osam lica su u kućnoj izolaciji i oni se javljaju redovno u Pododjeljenje za javno zdravstvo. Ukupni broj uzetih uzoraka s današnjim danom je 105 i čekamo rezultate za još sedam. 84 je negativno, a kao što smo već kazali 14 je pozitivno na korona virus“, kazao je Pezerović dodajući da se od jučer testiranje vrši u Tuzli što je velika prednost i da je obezbijeđen znatno veći broj testova nego što su imali do sada.

Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javo zdravstvo kazala je da za sada Distrikt  ima lakše slučajeve i da su uglavnom zaražene mlađe osobe.

„Međutim, ako se ne budu pridržavali uputstava oni mogu prenijeti virus na starije osobe i onda možemo imati težu kliničku sliku i veći problem u zdravstvenom sistemu. Mi nismo iznenađeni naglom pojavom ovih sedam novih zaraženih jer imamo dojave da se nepoštuju izolacije. Osnovno je da stanovništvo sluša naše preporuke i to je jedini način da zaustavimo epidemiju. Mi što možemo da uradimo je da otkrijemo kontakte i zahvaljujemo se puno Policiji Brčko distrikta BiH koja nam pomaže u tome“, kazala je Nikolić.

Ona je istakla da produženje vremena izolacije s 14 na 28 dana s gledišta struke itekako je dobra mjera jer, kako je kazala, na taj način će se zadržati i oni koji nisu zaraženi u kućama i neće biti u prilici da dođu u kontakt s zaraženima.

 

Izvor: VBDBiH

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email