O prvom smrtnom slučaju od korona virusa na području Distrikta

Komadant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je, nažalost, danas u Distriktu potvrđen prvi smrtni slučaj od virusa korona.

„Noćas je preminuo muškarac, 1965. godište, koji je već neko vrijeme bio smješten u posebnom dijelu brčanske Bolnice namijenjenom za pacijente koji su oboljeli od COVID-19. Pacijent je došao iz Specijalne bolnice „Centar za srce BH“, Tuzla, i bio je priključen na respirator“, kazao je Milić dodajući da je u brčanskoj Bolnici trenutno smješteno 7 pacijenata oboljelih od virusa korona, dva pacijenta s težom kliničkom slikom i pet sa srednje teškom.

On je kazao da zaključno s današnjim danom u Brčko distriktu BiH ima 17 zaraženih pacijenata.

„Sedamnaest zaraženih imamo u Distriktu i ovo je ispravka u odnosu na današnje saopštenje prema uputstvima državnog ministarstva o načinu evidentiranja lica oboljelih od virusa korona. Oni pacijenti koji su zaraženi, a koji nisu smješteni u Bolnici su sa lakšom kliničkom slikom ili nemaju siptoma i dobro se osjećaju. Ukupan broj lica pod zdravstvenim nadzorom je 1327, iz zdravstvenog nadzora do sada je izašlo 12 lica, a broj lica koja se još uvijek vode pod zdravstvenim nadzorom je 1315. Do sada je u Brčkom testirano 141 lice, dobijeno je 126 rezultata od kojih je negativno 110, a čeka se na još 15 rezultata“, kazao je Milić podsjećajući da oni građani koji se nalaze u inostranstvu da dolaskom u Distrikt podliježu obavezi izolacije u trajanju od 28 dana.

On je napomenuo da je danas na sjednici Kriznog štaba naredbom odobrena i procedura vezana za samoizolaciju u kojoj se utvrđuje i početak trajanja samoizolacije.

„Naime, tamo gdje je moguće utvrditi kontakt sa zaraženom osobom, odnosno gdje je moguće utvrditi tu potencijalnu opasnost od zaraze, taj datum će se uzimati kao prvi dan početka samoizolacije, a tamo gdje to nije moguće početak samoizolacije će biti vrijeme javljanja našem Pododjeljenju za zdravstvo. Za one građane koji ulaze na prostor Brčko distrikta BiH iz drugih država početak samoizolacije će biti vrijeme ulaska na prostore BiH i vjerujem da će to za mnoge koji se nalaze u izolaciji značiti i skraćenje ovoga roka od 28 dana. Za lica koja bi na prostoru entiteta bila eventualno u izolaciji u periodu od 14 dana, te osobe kada dođu na prostor Distrikta obavezni su da produže taj period na još dodatnih 14 dana“, kazao je Milić.

Kada su u pitanju otkazi koji se daju od strane poslodavaca s područja Distrikta za vrijeme vanrednog stanja gradonačelnik je još jednom podsjetio da oni koji budu otpustili radnike zaposlene na nedoređeno vrijeme, ne mogu biti učesnici Programa mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom.

„Vlada je donijela Program upravo s ciljem da bi se spriječilo otpuštanje radnika i mi smo kao jedan od uslova za dobijanje te subvencije za privrednike i preduzetnike i naveli kao jedan od kriterijuma da se ne otpuštaju radnici. Ta otpuštanja se kose s ovim Programom. Ja sam danas obavio niz razgovora s vlasnicima različitih firmi za koje sam dobio informacije da otpuštaju radnike. Neću da se miješam u poslovnu politiku nijednog privrednog subjekta, ali sam obavio niz razgovora i ukazao im na činjenicu da neće moći da koriste ova sredstva. Čini mi se da sam neke možda na neki način i ubijedio da promjene svoju odluku. Nastavit ću i dalje tamo gdje budem dobijao informacije da se otpuštaju radnici da pokušam da urazumim poslodavce, jer se to ni njima neće isplatiti“, kazao je Milić.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email