Obilježen Dan šehida i poginulih boraca ARBIH i u Brčkom

Drugi dan Ramazanskog bajrama, tredicionalno se obilježava kao „Dan šehida i poginulih boraca Armije Rebiblike BiH.

Na podreučju Distrikta, tim povodom,  u organizaciji boračkih udruženja i Islamske zajednice Brčko,upričeni su obilasci mezarja,učenje tevhida i Hatma dove, te polaganje vijenaca i cvijeća.

Prvo, je jutros, po svim Mjesnim zajednicama, gdje su spomenici šehidima i poginulim borcima ARBIH  proučena dova, a potom  su položeni vijenci i cvijeće i na Centralnom spomemeniku u Brčkom, te na mezaristanu u  Gornjem Rahiću.

U ime porodica šehida i poginulih boraca Brčko-Distrikta, predsjednik Ferid Omerhodžić, kaže da je lijepo ispuniti obavezu prema onima koji sui dali svoje živote za slobodu i očuvanje BiH, položiti cvijeće i proučiti Hatma dovu, za duše poginuilih.

„No ono što vlasti zaboravljaju, to su članovi njihovih porodica kojima ključna egzistencijalno- statusna pitanja, naglašava Omerhodžić, još uvjek nisu na zadovoljavajući način riješena.

„Prvo to je nizak nivo naših primanja, zatim nedovoljnop raširena lepeza kad je riječ o korištenju liječenja različitih nivoa. Posebna priča su pravo na školovanje i zapošljavanje članoa šehidskih porodica“, rekao je Omerhodžić.

Program obilježavanja  upriličen je u skladu sa prekorukama Kriznog štaba Distrika.

„Upravo te preporuke uslovile su da je danas nešto manji broj okupljenih na mezarjima, no vjerujem da će već naredni put to biti na onom nivou koji to naši šehidi i poginuli borci zaslužuju“, rekao je u ime kordinacije borackih udruženja ARBIH, predsjednik Udruženja Zlatnjih ljiljana 108-215 Viteške motorizovane brigade Brčko Safet Bahor.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email