Led prouzrokovao štetu na poljoprivrednim usjevima na istoku Brčko Distrikta

Uprkos djelovanju protugradne zaštite i dijelove Brčko distrikta je tokom jučerašnjeg dana zadesilo nevrijeme praćeno ledom koje je načinilo štetu na poljoprivrednim usjevima i voću prije svega u istočnom dijelu Distrikta.

“Nevrijeme sa gradom koje je juče zahvatilo i područje Brčko distrikta nije pruzrokovalo veće štete na poljoprivrednim usjevima prije svega zbog djelovanja protugradne zaštite” kazao je Perica Burgić šef Odjela za poljoprivredu.

Jedna od mjesnih zajednica u kojoj je tokom jučerašnjeg dana nevrijeme praćeno ledom prouzrokovalo štete je Selo Brezovo Polje.

Predsjednik ove mjesne zajednice Živan Simikić ističe da je stradalo 30-40 odsto poljoprivrdnih usjeva a šteta je  pričinjena i na voću o čemu će tokom dana biti upoznati nadležni u resornomo odjelu.

Simikić je istakao da su nakon jučerašnjeg nevremena poljoprivrednici na ovom području u strahu od  vremenskih nepogoda jer ljeto još nije ni počelo a poljoprivredne kulture su stradale.

Šef odjela za poljoprivredu u Vladi Brčko distrikta Perica Burgić ističe je uspostavljen dovoljan broj protugradnih stanica i nabavljene potrebne količine raketa  kako bi se spriječilo formiranje gradonosnih oblaka tokom ljetnih mjeseci.

Na području Brčko distriktu je tokom jučerašnjeg dana sa 10 protugradnih stanica ispaljeno 39 raketa.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email