U Brčko Distriktu BiH obilježen Svjetski dan oboljelih od multipla skleroze

Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze koji se svake godine obilježava posljednje srijede u svibnju, danas je zajedničkim skromnim druženjem obilježila nekolicina članova brčanskog Udruženja oboljelih od multiple skleroze.

Slavica Jekić, predsjednica Udruženja oboljelih od multiple skleroze Brčko distrikta BiH

Predsjednica udruženja Slavica Jekić istaknula je kako članovi udruženja već dvanaestu godinu za redom, od svog osnutka, svečano obilježavaju ovaj dan pozivajući goste i prijatelje koji ih podržavaju. No, ove godine zbog situacije s koronavirusom i naredbama Kriznog stožera, ovaj dan je skromnije obilježen.

„Zbog trenutne situacije, Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze ove godine nismo u mogućnosti obilježiti onako kako smo planirali, pa smo danas pozvali nekoliko članova i medije da bar označimo i podsjetimo javnost na današnji dan“, rekla je Jekićeva.

Brčansko Udruženje odoboljelih od multiple skleroze nedavno je obilježilo dvanaestu godinu postojanja te trenutno broji oko 45 članova, iako, kako ističe Jekićeva, prema procjenama Centra za mentalno zdravlje, u Brčkom ima oko stotinu oboljelih od multiple skleroze.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email