Brčko Distrikt traži banke za oročenje 40 miliona KM

Vlada Distrikta Brčko u potrazi je za bankama kod kojih će pod najpovoljnijim uslovima oročiti 40 miliona KM slobodnih novčanih sredstava, izvještava Indikator.ba.

Direkcija za finansije ovog administrativnog dijela BiH raspisala je poziv bankama za sklapanje ugovora o oročavanju raspoloživog novca na Jedinstvenom računu trezora Distrikta Brčko, koji je podijeljen u sedam lotova. Najmanji pojedinačni ugovor je na iznos od 3 miliona KM, a najveći na 7 miliona.

S bankama koje ispune uslove iz ovog javnog poziva i budu izabrane Brčko distrikt BiH će zaključiti ugovor o finansijskim uslugama za oročavanje sredstava na period od 13 (trinaest) mjeseci. Banke mogu dostavljati prijave za jedan lot, nekoliko lotova ili sve lotove, ali se banci može dodijeliti samo jedan ugovor za oročenje sredstava.

Od banka se traži uslov mininimalnog iznosa dioničkog kapitala na dan 31.12. 2019. godine od 80 miliona KM za najviše ugovore od 7 i 6,5 miliona KM, 40 miliona KM za ugovore srednje vrijednosti od 5 miliona, 5,5 miliona i 6 miliona KM, te 15 miliona KM za preostale ugovore od 3 miliona, 3,5 miliona i 4 miliona KM.

Banke također moraju zadovoljiti kriterij minimalnog iznosa dobiti koji za prvu grupu ugovora iznosi 15 miliona KM, za drugu grupu 5 miliona KM, a za treću grupu milion KM.

Banke će morati ponuditi godišnju kamatnu stopu koja je za svaki ugovor fiksna bez obzira na mogućnost prijevremenog razročenja oročenog depozita.

Javni poziv je otvoren 15 dana od dana objave.

 

Izvor: indikator.ba

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email