Sto deset godina od početka parlamentarizma u BiH: Brčko je imalo svog sabornika…

Ovih dana navršilo se ravno sto deset (110) godina od početka parlamentarizma u Bosni i Hercegovini.

Prvi Sabor, koji je izabran 1910. godine, otpočeo je svoja zasjedanja u Sarajevu. Brčko je u tom saboru imalo svog predstavnika (sabornika) izabranog na neposrednim izborima početkom te godine.

 

Danas niko u ovom gradu ne zna njegovo ime, nema ulicu u ovom gradu, niti neka ustanova nosi njegovo ime. A, trebalo bi.

 

Trebalo bi da ga se sjećamo jer je u svakom pogledu bio “format” dostojan da budemo ponosni na njega. Zvao se ALEKSANDAR P. BABIĆ i bio je ljekar po profesiji.

 

Rođen je u Gradačcu 1879. godine, u trgovačkoj porodici Petra Babića. Promovisan je za doktora u Beču 1906. godine i šest godina je obavljao ljekarsku praksu u Brčkom.

 

Kao član Srpske Narodne Organizacije (tadašnja forma političkog organizovanja u Bosni i Hercegovini), kandidovan je za Sabor i zabran ubedljivom većinom za teritoriju kotara Brčko i Gradačac.

 

Rad Sabora je prekinuo Veliki rat ali je doktor Babić ostao vrlo aktivan u profesionalnom, društvenom i političkom životu Bosne i Hercegovine sve do iznenadna smrti 1935. godine.

 

Postigao je Aleksandar Babić još mnogo toga za života. Ispred Srpske zajednice je, početkom novembra 1918. godine pozdravio komandanta 14. puka srpske vojske, potpukovnika Živana Rankovića prilikom ulaska ove jedinice u Sarajevo. To je ujedno bila i dobrodošlica pobjedničkoj vojsci.

 

Bio je oženjen ćerkom Pere Todorovića, takođe sabornka pomenutog Sabora i imao je sina Branka

 

Aktivno je podržavao rad “Prosvjete”, a fotografija koju vidite upravo je iz “Prosvjetinog” kalendara za jednu od novih godina.

 

Babić je bio i osnivač i član Auto kluba SHS i Motociklističkog kluba, kao i konjičkog kluba u Sarajevu.

 

1931. godine priložio je 5.000 dinara za izgradnju hrama Svetog Save u Beogradu, a bio je i član Rotari kluba.

 

Brčko nema previše ovakvih ličnosti i ne bi trebalo da ih lako zaboravlja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Spasoje R. Radonjić/nula49.com)

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email