U okviru realizacije operativne akcije "Delta” pretresi i u Brčko Distriktu BiH

U okviru realizacije operativne akcije "Delta" vrše se pretresi na 29 lokacija širom BiH, a aktivnostima su obuhvaćena 34 osumnjičene osobe.

"U dosadašnjem dijelu su otkriveni i privremeno oduzete mašine za rezanje duhana, rezani duhan, fabrički obrađen duhan, duhan u listu, cigarete bez akciznih markica BiH, mobilni telefoni, oružje, određena količina novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne firme", saopćeno je iz SIPA-e.

Meta akcije kodnog naziva “Delta” su osobe osumnjičene da su u dogovoru oformile nezakoniti lanac otkupa, nabave, prerade i proizvodnje cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, te djelujući izvan sustava akciznih dadžbina, oštetile budžet Bosne i Hercegovine za višemilionske iznose.

Akcizna davanja za jedan kilogram duhana iznose 121,70 KM, te se nezakonitim prometom ove vrste roba, budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima, nanosi šteta u višemilionskim iznosima, a počinitelji kaznenih djela, stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi.

Podsjećamo, pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari vrše se na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Osobe koje su predmet istrage, osumnjičene su za karivična djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima nedozvoljenog promet akciznih proizvoda i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH.

 

(klix)

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email