Smijeh kroz suze: Turistička ponuda privukla turiste u Brčko

Kako javlja Radio Brčko Distrikta BiH  broj noćenja stranih turista u Distriktu iz godine u godinu je u blagom porastu. U 2017. zabilježeno je više od 10.000 noćenja, a po osnovu boravišne takse je uplaćeno gotovo 17.000 maraka.

Po mišljenju Dušanke Pantelić, šefice Službe za turizam u Vladi Distrikta, «sve ovo govori da su naše tradicionalne manifestacije kao što su Sajam privrede, Pozorišni susreti, Vidovdanska trka, Rukometni turnir “Lokomotive”, a od ove godine i «Biznis forum»,  uvećali broj noćenja. “

Možda je i tako, u šta sumnjamo, ali je interesantno primijetiti šta to Brčko nudi turistima kao sopstvenu turističku ponudu. Šefica pomenute Službe za turizam u Vladi Distrikta ističe da Brčko već ima  ugovor sa jednom turističkom agencijom iz Beča koja je prihvatila da četiri puta godišnje šalje kruzere do Brčkog. “Mi smo već osmislili i dodatne sadržaje, pa ćemo ovim turistima ponuditi putovanja u Domaljevac kako bismo vidjeli tamošnji samostan, potom u «Etno selo» Bijeljina, kao i u Gradačac, na kulu «Husein kapetana». kaže Dušanka Pantelić. Kao što se vidi iz priloženog (rečenog) Brčko nema autentičnog kulturnog sadržaja koji bi se mogao ponuditi stranim turistima, osim pomenutih “ad hoc” sadržaja (turniri, trke, forumi…). Kakvog li apsurda i sramote!?

Stoga je očigledno da povećanje broja dolazaka stranih turista najvećim dijelom proizilazi iz posjeta naših ljudi (Brčaka) i njihove djece, koji su se silom prilika (ratne nedaće) našli u dijaspori , njihove nostalgije za zavičajem i sve jeftinijeg avionskog prevoza, a ne iz kulturnih sadržaja koje nudi Vlada Brčko Distritka BiH.

 

b.F.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email