DISCIPLINSKA PRIJAVA PROTIV SPECIJALISTE INTERNE MEDICINE U BRČKOM ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA

Kakao javlja Otisak.ba u srijedu (7. februar) je direktoru i zamjenicima direktora, predsjedniku Disciplinske komisije i predsjedniku Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” podnesena disciplinska prijava protiv prim. dr V. V. P, specijaliste interne medicine, zaposlene na Internom odjelu brčanske Bolnice.

Prijava je podnesena zbog, kako je navedeno, kršenja radnih obaveza iz člana 11 Pravilnika o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti zaposlenih u JZU “Zdravstveni centar Brčko”, odnosno teže povrede radne dužnosti.

U obrazloženju se navodi da prim. dr V. V. P. vrši lažno predstavljanje kao subspecijalista onkolog te vrši poslove iz oblasti onkologije, za što nema adekvatnu stručnu spremu.

“Naime dr V. P. je od strane Bolnice Brčko poslana na subspecijalizaciju iz onkologije koja je trajala dvije godine te istu subspecijalizaciju nije nikada završila.

Po ugovoru o subspecijalizaciji koji je dr V. P. potpisla bila je dužna da u roku od mjesec dana po odslušanoj subspecijalizaciji položi subspecijalistički ispit ili je u protivnom dužna da vrati sve bruto plate u protekle dvije godine, čime je dr V. P. izravno oštetila našu ustanovu za preko 150.000 KM [konvertibilnih maraka].

Ovim gore navedenim činjenicama dr V. P. se neovlašteno bavila zanimanjem onkologa za koju nema potrebnu kvalifikaciju te time ugrozila u proteklih nekoliko godina hiljade naših osiguranika.

Takođe dr V. P. je vršila lažno predstavljanje, krivotvorenje isprava te vršila zloupotrebu položaja i dodatno štetno djelovala po našu ustanovu i pacijente.

O gore navedenom je upoznat i prvi zamjenik generalnog direktora dr Dušan Stokić, koji je istakao da je on od ranije upoznat stime, ali da ništa nije podnio zato što navedena subspecijalizacija nije bila u njegovom mandatu, što mogu posvjedočiti i generalni direktor dr Nihad Šibonjić i dr Boro Đulabić koji su prisustvovali sastanku na kojem je dr Stokić iznio ove tvrdnje.

Ovo gore navedeno dodatno otežava situaciju budući da je od strane dr Dušana Stokića izvršeno prikrivanje ovog krivičnog dijela na korist dr V. P. a na štetu naše ustanove.

Takođe vas želim izvijestiti da se radi ne samo o povredi po osnovu Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti naše ustanove nego o kriminalnoj radnji po našu zajednicu te vas molim da sukladno tome izvijestite sve relevantne institucije”, navedeno je u prijavi.

 

Izvor: Otisak.ba

Pin It