Stranačko zapošljavanje u Brčko Distriktu: Otvoreno pismo Hadžić Mirsada

          Poštovana Redakcijo

    Obraćam Vam se ovim putem, kao pošteni građanin Brčko DC, oštećeno lice,dijete poginulog borca, te samohrani roditelj dvoje maloljetne djece, koji je izašao prvi puta na konkurs za radnika u Jedinici fizičkog-tehničkog obezbjeđenja (Javna sigurnost), gdje se tražilo 12 izvršilaca (namjesnika) na neodređeno vrijeme.

     Po gradu se pričalo da ako nisi u kakvoj stranci ili dobar sa nekim iz zakonodavne i izvršne vlasti nećeš proći. Ja nisam ni u jednoj stranci, nisam imao vremena za stranku jer sam se borio za suprugu koja je prije 2 god. u 38. god. umrla od teške bolesti.

     Pošto sam od prije znao predsjednika skupštine Kadrić Eseda, poslanika Softić Seada i predsjednika odbora za zapošljavanje Softić Amira, obratio sam se njima, objasnio u kakvoj sam situaciji, a čulo se da oni imaju najviše uticaja u Odjeljenju  Javne sigurnosti.

    Svi navedeni su obećali pomoći koliko je u njihovoj moći, dali su mi brojeve svojih telefona, ali poslije nisam mogao stupiti u kontakt jer su me izbjegavali.

     Prvi konkurs je poništen zbog neregularnosti komisije. Drugi zbog navodne bolesti člana komisije Simikić Miće. Po gradu se pričalo da se vladajuće stranke nisu mogle dogovoriti oko izbora kandidata.

    Prije ponovljenog konkursa poslanik S. S. dolazi u HM Bingo. Prišao sam mu i pitao da li su me zaboravili. Rekao je da nisu, ali da ima samo mjesta na 2 godine. Druga mjesta su prije obećana. Rekao sam kakvi ste to Vi ljudi, za koga je moj otac poginuo u 39. god. i zašto me ne razumijete.

    Pošto sam bio prepušten sam sebi, za konkurs sam mnogo učio, zapostavio sam svoju djecu jer sam vidio da me niko ne razumije. Nadao sam se da pošto imam završenu Policijsku akademiju II klasa Banja Luka, imam radno iskustvo 4 godine u policiji, te 13. god, u HM Bingo kao šef smjene, te sam dijete poginulog borca, samohrani roditelj dvoje maloljetne djece, da imam velike šanse ako uradim pismeni dobro. Odgovorio sam na svih 20 pitanja.

    Dobio sa 180 bodova + 5 bodova (kao dijete poginulog borca i samohrani  roditelj. Kao najjači kanditat došao sam na usmeni. Ni jedan kandidat nije imao      takve rezultate.

     Dana 29.11.2018. imali smo usmeni gdje je Komisija za zapošljavanje postavila 1 pitanje:

Član: Goričkić Ilija postavio je pitanje: Kratka biografija i razlog prijave ?

Član: Pazarčević Vedad postavio je pitanje: Izbio je požar, šta ćeš uraditi ?

Član: Simikić Mićo postavio je pitanje: Važni brojevi telefona ?

Na pitanja sam odgovorio tačno, pošto sam se dobro pripremio za ovaj konkurs.

Kada sam čekao  rezultate i nadao se da sam prošao, dobio sam rezultate gdje sam bio petnaesti sa ocjenama kojima je Komisija na usmenom poništila moju bodovnu razliku. Članovi su mi dali 2×15 i 1×14. Na spisu primljenih kandidata Lukić Dejan, Redžić Drago na pismenom imali su 19 bodova, a ni jednu potvrdu i Omazić Armin na pismenom imao 19 bodova, a ni jednu potvrdu.

    Kandidati koji su ovaj konkurs prošli, isti su prošli i poništeni konkurs.

Prije žalbe Apelacionoj komisiji obratio sam se pismenim putem 10.12.2018. gradonačelniku. Niko me nije kontaktirao pa sam zvao telefonom kancelariju gradonačelnika gdje mi je njegova sekretarica objasnila da ako se radi o konkursu gradonačelnik ne želi na tu temu. Rekao sam da ću privatnu tužbu podnijeti. Nakon nekog vremena nazvala me šefica kabineta gradonačelnika Knežević Stojanka, koja mi nije pomogla. Slučaj sam prijavio 19.12.2018. instituciji Ombudsmanu za ljudska prava i taj dan sam podnio žalbu Apelacionoj komisiji koja je odbila moju žalbu.

    Sa odbijenom žalbom pokušao sam u gradu naći advokata, ali nijedan se nije smio usuditi da uzme moj slučaj, jer kako su mi naveli, takve slučajeve su imali, ali niti jedan nije dobijen jer su se Komisije za zapošljavanje i Odbor za zapošljavanje domišljato ogradili ili pak bolje rečeno zaštitili da se usmeni NE SNIMAJU.

     Tako da je sada ne moguće dokazivati valjanost ocjenjivanja ili pak odgovore kandidata. Kada sam pitao jednog advokata šta ja trebam da radim ako imam anonimne prijave koje sam dobio od jednog kandidata.

Anonimne prijave sam poslao na šefa krim. Policije i naveo 8 kandidata, od kojih je 5 kandidata primljeno: Ostojić Ljubiša, Avdić Edin, Porović Husein (famelijarno vezan sa jednim poslanikom), Kovačević Ramo (član odbora jedne stranke), te Armin Omazić (otac mu sekretar u stranci).

    Dobio sam savjete da idem u policiju i tužilaštvo Brčko Distrikta.

21.01.2019. obratio sam se šefu krim policije i objasnio sam sve u vezi s konkursom, da sam oštećen. Prva anonimna prijava ubačena je u sanduče Srpske pošte 23.03.2018. koju navodno nisu dobili dok Srpske pošte tvrde da je uručena, a druga Anonimna ubačena je u sanduče BH pošte 10.10.2018. Zaprimili su je i proslijedili u Tužilaštvo Brčko Distrikta, te je slučaj preuzeo zamjenik glavnog tužioca, ali da povratnu informaciju nisu dobili u policiji, te bez njihovog odobrenja nisu u mogućnosti obavljati istražnje radnje.

     Isti dan sam otišao u Tužilaštvo Brčko Distrikta Pavi Radošu, objasnio mu svoj slučaj i anonimne pijave te želim znati zašto ništa nije radio po tom pitanju. Prešutio  je i rekao da dođem sutra i dam izjavu.

     22.01.2019. krivičnu prijavu sam podnio protiv predsjednika Odbora za zapošljavanje Softić Amira, Komisije za zapošljavanje: Goričkić Ilije, Pazarčević Vedada i Simikić Miće.

     25.01.2019. dao sam izjavu u policiji inspektoru Nedo Prole koja je snimljena te sačinjena i pismena izjava.

     Nakon 15-tak dana sam otišao u Tužilaštvo Brčko Distrikta da vidim dokle je stigao sa mojim slučajem te sam imao sreće da razgovaram sa glavnim tužiocem Mujkanović Zekerijom, ne kao običan građanin, već kao oštećeno lice, gdje mi je rekao da se moraju obaviti istražne radnje.

     Ovim mojim slučajem želim da upoznam javnost da su svi konkursi u Brčko Distriktu montirani (namješteni) od strane vladajućih stranaka, pa se bojim za budućnosti naše djece koja uredno završavaju školovanje a nemaju ni minimalne šanse da bez stranačkih veza budu zaposleni. To moj slučaj samo potvrđuje.

 

    Oštećeni kandidat

Hadžić Mirsad

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email