Pismo “nepoštenog” građanina: Vazelin u ruke i pravac stranka ili pasoš u ruke i “ne okreći se sine”

U našu redakciju došlo je ovo pismo anonimnog pošiljaoca. Uobičajeno takva pisma ne objavljujemo. No, pošto se radi o otvorenom pismu koje se odnosi na sve, pa sami tim ni na koga osobno, a njegova satira odražava “duh vremena”, odlučili smo da ga objavimo.

Poštovana redakcijo,

obraćam vam se kao "nepošteni" građanin Brčko distrikta i lice koje je pošteno dobilo posao u javnoj upravi.

Nakon što sam dobio informaciju da će biti raspisan "javni konkurs" za mjesto u javnoj upravi, a koje mi odogovara i na njemu vidim sebe do penzije, odlučih da se prijavim na isti. Poslije toga sam otišao do visoko pozicioniranog i uticajnog "čovjeka iz stranke" i "završio" neformalni dio konkursa.

Na formalnom dijelu konkursa, nakon što su mi dostavljena pitanja i odgovori (normalno) za pismeno testiranje, sam zaokružio svih 25 odgovora. Možda mi je promaklo da zapamtim tačne odgovore na 2-3 pitanja, ali to će uvaženi članovi komisije imati u vidu kod konačnog bodovanja.

Po završetku pismenog testiranja, uvaženi članovi komisije me pozivaju na usmeni dio intervjua. Na tom usmenom dijelu se odgovara  po unaprijed dostavljenim pitanjima i spremnim odgovorima (normalno).

Pošto se svim kandidatima, pa i meni, postavljaju ista pitanja, te uvaženi članovi komisije dobiju odgovore, oni se potom koriste sofisticiranom super naučnom metodom, te moje odgovore prepoznaju kao najbolje, a ostale kanidate "masakriraju" sa ocjenama, te ja ubjedljivo vodim na rang listi.

Nakon toga je moje ime dostavljeno gradonačelniku koji potpisuje odluku da sam ja bio najuspješniji i najbolje ocijenjeni kandidat.

Vi ostali koji trenutno niste bliski partijskom vođi možete i dalje da učestvujete u konkursnim procedurama, da čitate zakone i sl., ali nećete da prođete, čak i ako se desi čudo da budete najbolje ocijenjeni, ne zaboravite, uvijek postoji institut poništenja javnog konkursa.

Mislim da nije potrebno da navodim, ali samo da se zna, blizak sam ratnim profiterima, dezerterima, kriminalnim krugovima i apsolutno me ne interesuje niti želim išta da imam sa pravima boraca, invalida i sl.

Možete i kao HM da pišete otvorena pisma, ali tek kad vas vođe zaborave i odbace.

Možete čak i da podnesete prijavu, mada vam to ne bih preporučio, jer sami sebe diskvalifikujete za buduće prilike....ne znate vi šta je sujeta, guranje nosa tamo gdje ne treba. 

Dakle, da zaključim, vazelin u ruke i pravac stranka. Nađite nekog ko je spreman da vas primi, sasluša vaše probleme. Kada ocijene da ste podobni, idete na listu čekanja, ali ne očajavajte. Uskoro će biti neko mjesto "privremenih i posebnih poslova". Tako ćete da steknete radno iskustvo, ako ga nemate, a potom vam je nebo granica.

Ako eventulano ima neka zakonska prepreka za vaše zapošljavanje, ne brinite, sve će to biti promijenjeno i prilagođeno vašim ličnim karakteristikama. Samo ne zaboravite poljubiti ruku velikom vođi, obećati vječnu poslušnost i glas na izborima, inače sve pada u vodu.

Ima i druga opcija, pasoš u ruke i "ne okreći se sine".

 

 

(P.S. tekst je satiričnog karaktera)

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email