„KAJMAČIT ĆU SE, KAJMAČIT ĆU TE, KAJMAČIT ĆEMO SE“

Ako mislite da je ovo neka gramatička vježba sa osobe za govornim problemima grdno se varate.

Ovo je sleng kriminalaca, kojim se dogovaraju kako da podijele novac stečen na samo njima znan način ili tzv.KAJMAČENJE.

E vidite, ovih dana se u Brčkom vodi rovovska bitka oko novih Zakona o platama u javnoj upravi i institucijama Brčko Distrikta. Ono što je najavljeno kao ujednačavanje plata za iste poslove i ista ili slična radna mjesta pretvorilo se u „kajmačenje“ podobnih a sve pod krinkom donošenja novih zakona. Tako će na kraju obična raja da dobije simbolična povećanja, a neki ni to.

Uvest će se minuli rad za sve radnike, kako to tvrdi vlast, da se niko ne diskriminiše po tom pitanju (diskriminaciju su do sada izbjegle samo sudije, tužioci i pravobranioci sa pravom na minuli rad i regres).

Postoji i drugi dio priče. E u tom drugom dijelu će da se kajmače. Njihova povećanja neće biti kozmetička, nego po nekoliko stotina KM, pa kad na to dodate minuli rad, uvećanja skrivena u kićenju kojekavim mandatima, pozicijama i sl. na kraju će to da izađe na povećanje od oko hiljadu i više KM.

Valjda vam je jasno da ti koji će da se kajmače su i do sada imali basnoslovne plate, koje samo neki mogu da sanjaju, a od sada neće moći ni to, jer toliki novac običnom puku ni u snovima ne dolazi pred oči.

Vi ostali budite sretni ako i mrvice sa stola ostanu iza ovih poguzija, jer oni će novim Zakonom da vam pravilno utvrde platne razrede.

Da li imaju mjere, kad će im biti dosta?????

Na ova pitanja ćemo teško ikada dobiti odgovor.

 

 

"Nepošteni građanin"

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email