U povodu 1 marta: Svako ti dobro Bosno i Hercegovino, ali ko te danas brani, loše ti se piše!!!

Ovih dana u našem gradu možemo da vidimo, a i čujemo kako se Bošnjački politički eksponirani ljudi pokušavaju da okupe oko organizacije Dana nezavisnosti. I sve je u tom duhu.

Organizuju se višednevne manifestacije, animira se svijet, poziva, ,,uvrću se ruke“ da se dođe i uveliča centralna manifestacija, da ne bude ,,trud uzalud“. I možemo da vidimo pomalo da obilježavanje tog dana, koji je bez sumnje priznat od Evropske zajednice i BiH je postala dijelom Organizacije ujedinjenih nacija, i ne sporeći njenu nezavisnost, pomalo koristi kao sredstvo podizanja nacionalnih teznija koje su uvertira u predizbornu kampanju vrha Bošnjačkih političara. Možemo da vidimo kako se troše pare da bi se taj dan obilježio, ,,pokazalo“ oponentima kako i mi imamo ,,hrabrosti da se drznemo“..

Ali gospodo u čemu? Jeste li obezbijedili da 1.mart bude neradni dan i uvrstili u zvanične paznike koji se obilježava u Brčko distrktu BiH? Jeste li tim koji su se borili da očuvaju nezavisnost obezbijedili dostojanstven život? Šta ste uradili osim što huškate i podižete tenzije, i pripremate teren za izbore? Osim što kupujete ko zna koji stan po redu, i upisujete ih na svoje najbliže, šta ste uradili za ojađeni narod koji huškate i ,,tjerate“ da izađe i glasa?

Uživate li dok po portalima omladina koji je proizašla nakon rata, i nema posebno jasnih saznanja o ratnim dešavanjima, nego su preko svojih kanala saznavali šta se dešavalo, a koja svjedoci smo i nisu najčešće objektivna, nego su i dalje potpirena nacionalnim tenzijama, protkane mržnjom, a vi se cerite dok se drugi zavađaju, dok vi vladate.

Bosnu i Hercegovinu zaista doživljavam svojom državom, jer tu živim, tu sam rođen, tu su mi korijeni, tu radim, tu platu primam, tu imam dokumente, i ne mogu da je ne volim i ne poštujem. I ko god je ospori, prvo neka se odrekne plate koju prima i dokumenta, pa onda neka priča šta želi. Ne morate je voljeti, ali je poštovati morate iz gore navedenih razloga. Za kraj, citirat ću bosanskohercegovačkog književnika, koji je neke stvari davno prepoznao..

,,Kad god sam i gde god sam naišao na ljude koji su pokazivali suviše razvijenu brigu za nacionalni ponos i opšti interes ili preteranu osetljivost za ličnu čast i dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ograničen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu, kratkovidnu sebičnost“.
Svako ti dobro Bosno i Hercegovino!!!

 

Građanaka Brčko Distrikta BiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email