REAKCIJA NA SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SDS-A BRČKO POVODOM KIĆENJA CENTRA GRADA ZA DAN NEZAVISNOSTI

 Poštovani,

    Obraćam Vam se kao građanin Brčko distrikta BiH, a u vezi sa jučerašnjim saopštenjem Srpske demokratske stranke Brčko distrikta BiH (SDS Brčko) povodom kićenja Brčkog za 1. mart, a koje definitivno zaslužuje reakciju. Zbog bojazni da takva reakcija neće doći od strane bošnjačkih i hrvatskih političkih predstavnika u Brčko distriktu BiH, smatram svojom građanskom dužnošću da iznesem svoje stavove u vezi navedenog saopštenja.

     Kako SDS Brčko navodi, neukusnim pretrpavanjem centra grada Brčko zastavama BiH povodom 1. marta koga bošnjačka politička struktura promoviše kao dan nezavisnosti BiH, što SDS Brčko smatra provokacijom kojom „...nam šalju dvije važne poruke: poruku svim muslimanima u BiH da insistiranjem na proslavi 1. marta kao praznika uprkos protivljenju cjelokupnog srpskog naroda oni uređenje Bosne i Hercegovine sastavljene od Republike Srpske i Federacije BiH i zasnovane na konstitutivnosti tri naroda doživljavaju samo kao prelazno rješenje do islamske države – glavnog cilja zacrtanog u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića.“

     Nije sporna kritika SDS-a da se radi o neukusnom pretrpavanju centra grada zastavama BiH povodom 1. marta. Nije sporna ni kritika SDS-a da se insistiranje na proslavi 1. marta kao praznika u Brčkom protivi kolektivnom stavu cjelokupnog srpskog naroda. O tome bi se dalo zdravorazumski i argumentovano raspravljati. S tim u vezi treba podsjetiti SDS Brčko da se radi o prazniku propisanim zakonom koji je proglašen ustavnim u kontekstu države Bosne i Hercegovine i njenog kontinuiteta sa Republikom BiH, a po Statutu Brčko distrikta BiH, takvi zakoni direktno su primjenjivi i u Brčko distriktu BiH.

   Formalno-pravno ne postoji ništa sporno u proslavi ovog praznika na području Brčko distrikta BiH. SDS očigledno u svom saopštenju zaboravlja da je Bosna i Hercegovina osim dva entiteta sastavljena i od Brčko distrikta BiH kao posebne administrativne jedinice lokalne samouprave pod direktnim suverenitetom države Bosne i Hercegovine sa statutarnom odredbom o direktnoj primjeni legislative Bosne i Hercegovine na području Brčko distrikta BiH. Ta direktna primjena, po sili Statuta Brčko distrikta BiH, odnosi se i na praznike proglašene praznicima legislativom na nivou Bosne i Hercegovine, bez obzira na poseban Zakon o praznicima koji posjeduje Brčko distrikt BiH.

     Emocije i ukusi su nešto drugo. S tim u vezi, da li se brčanski SDS zapitao kako su se Bošnjaci i Hrvati u Brčkom osjećali i da li su smatrali neukusnim, kada je takođe u centru Brčkog, tik do brčanske temeljne institucije - zgrade brčanske Skupštine, proslavljan 9. januar, kao ne samo potencijalno diskriminatorski, nego i formalno-pravno neustavan praznik u državi Bosni i Hercegovini. Šta su trebali pomisliti Bošnjaci i Hrvati, kada u multietničkom gradu, pod direktnim suverenitetom države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, jedan narod na sav glas proslavlja od Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine proglašen neustavan praznik entiteta koji je trajno i nepovratno prenio ovlaštenja na Brčko distrikt BiH (zajedno sa FBiH).

  Međutim, ono što treba posebno da zabrinjava u saopštenju SDS-a Brčko je degutantna, zastrašujuća i maliciozna poruka koju SDS Brčko odašilje kada, iz samo njima znanih razloga, kićenje centra grada zastavicama Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 1. marta, neargumentovano dovodi u vezu sa Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića te iz toga iščitava da Bošnjaci iz Brčkog poručuju svim Bošnjacima (muslimanima kako ih SDS Brčko naziva) u Bosni i Hercegovini da je trenutno stanje (ustavno-pravno uređenje Bosne i Hercegovine) za Bošnjake (muslimane) samo prelazno rješenje do ostvarenja islamske države kao glavnog cilja propisanog Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića.

     Treba podsjetiti SDS Brčko da nijedan politički subjekat sa hrvatskim ili bošnjačkim predznakom u Brčkom nije, u stilu politike zastrašivanja i malicioznih propagandi koje pripadaju devedestima, plasirao u medije da obilježavanje 9. januara u Brčkom od strane srpskog naroda naprimjer poručuje svim Srbima u Bosni i Hercegovini da su Distrikt, dva entiteta i sadašnja država Bosna i Hercegovina sa tri konstitutivna naroda, za Srbe samo prelazno rješenje do oživljavanja i pretvaranja u djelo secesionističkih tendencija o odvajanju Republike Srpske zajedno sa Distriktom iz države BiH i stvaranja krnje Velike Srbije u duhu Ilije Garašanina i njegovog djela „Načertanije“.

    Razumijem da se bliži vrijeme izbora i da kao politički subjekat sa srpskim nacionalnim predznakom SDS Brčko očigledno smatra potrebnim biračkom korpusu dokazati da su veći Srbi od gradonačelnika Milića i SNSD-a.

    Međutim, isto tako apelujem na SDS Brčko da se prisjeti u kom vremenu i prostoru bivstvuje, ustavnih i zakonskih odrednica u čijim okvirima djeluje, te da u svojim saopštenjima za javnost izbjegava, za pretežan dio Bošnjaka zasigurno uvredljivu i očigledno opasnu malicioznu retoriku, retoriku neosnovanog zastrašivanja, a koja po svom sadržaju pripada nekom drugom vremenu.

    Ako već i iznosi takvu, po meni nebuloznu, perverznu, krajnje degutantnu i malicioznu tvrdnju o tendencijama muslimanskog stanovništva u Bosni i Hercegovini (Bošnjaka u Brčkom) da stvore islamsku državu kao glavni cilj Islamske Deklaracije Alije Izetbegovića, SDS Brčko se barem treba potruditi da argumentovano, na logici utemeljeno, uspostavi korelaciju takve tvrdnje sa kićenjem grada Brčkog zastavicama države Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 1. marta.

    Ako ništa, barem bi se SDS Brčko mogao ubuduće potruditi da se ugleda na svoje kolege iz Partije demokratskog progresa koji zasigurno jednako kao i SDS Brčko vole svoj narod, njegovu kulturu i tradiciju, a koji svoje negodovanje i nezadovoljstvo nečime što ih na određen način vrijeđa ili im smeta, izražavaju na jedan civilizovan i multietničkom, demokratskom društvu, primjeren način, bez pridavanja proizvoljnih, neargumentovanih, pa i uvredljivih te malicioznih karakteristika motivima drugih i drugačijih sa kojima dijele životni prostor.

    Istovremeno, u istom svjetlu kao i prethodno navedeno, mogu se iz SDS-a Brčko ugledati i na saopštenje za javnost koje je dala Stranka demokratske akcije povodom obiljžavanja 9. januara u Brčko distriktu BiH - stranka čiji je jedan od osnivača svojevremeno bio isti taj Alija Izetbegović koga pominju u svom saopštenju. Takve opasne i maliciozne tendencije kakve SDS Brčko pripisuje Bošnjacima u Brčkom kroz svoje saopštenje, nećete naći u saopštenju gore pomenute stranke.

     Drzak i bezobziran način na koji SDS Brčko Bošnjacima u Brčkom neutemeljeno pripisuje motive kojima se odašilje poruka svim Bošnjacima u Bosni i Hercegovini za stvaranje islamske države, povezivanjem, bez na logici zasnovanih argumenata, takvog motiva sa kićenjem Brčkog povodom 1. marta, predstavlja opasnu i malicioznu retoriku koja samo može nepotrebno dodatno produbiti i zaoštriti cjelokupnu situaciju na području Bosne i Hercegovine pa i Brčko distrikta BiH.

  

Vaš čitalac,

E.E.P.

 

 

    

Pin It
Print Friendly, PDF & Email