KORONA: Može li brčansko zdravstvo podnijeti teret korona virusa???

Prije dvadeset dana napisao sam jedan kraći pregled „najznačajnijih dešavanja“. Ukratko održana je sjednica parlamenta u provinciji, a u dnevni red nije niti uvrštena informacija o korona virusu.

Nekoliko dana nakon toga počelo je buđenje uspavanih rukovodilaca, i gle čuda, tačno 20 dana nakon toga smo u vanrednom stanju. U međuvremenu smo imali proslavu 8.marta, utrošili su se ogromni novci na trice i kučine, organizovana su čak i javna okupljanja. Ne pitajte se zašto, jer novci su se već podijelili, otkazati se nije moglo.

Dakle, dok se u okruženju uvodi policijski sat i druge rigorozne mjere, kako ne bi došlo do eksplozije u širenju virusa, naši rukovodeći organi se još traže, svakodnevno smišljaju poteze.

Da se ne bismo lagali, situacija je veoma složena, pomoć se ne može očekivati ni od koga, ti drugi su nam već postavili vojsku na granice.

Procjene relevantnih stručnjaka govore da će od korona virusa oboljeti oko 2/3 stanovništva, dakle oko 50 hiljada naših sugrađana. Oko 80% njih će to preboljeti sa malim ili nikakvim tegobama. Dobar dio oboljelih (oko 20%) će trebati ljekarsku pomoć, dakle 16 hiljada Brčaka i Brčanki. Oko 6 % će trebati intenzivnu ljekarsku pomoć, tj. oko 5.000 hiljada ljudi.

Mislite li da ovo krhko brčansko zdravstvo to može podnijeti??

Da li iko uopšte ima predstavu šta će se desiti ako dnevno budemo morali hospitalizovati oko 100 ljudi???

Znate li koliko bolnica ima respiratora??? Kako će se birati lica kojima će biti pružena šansa za preživljavanje (partijski, porodično, po finansijskoj moći...onako kako smo mi naučili da radimo).

Znate li da dobar dio  onih 6 %, onih 5 hiljada Brčaka, može umrijeti???

Naše neodgovorno ponašanje može da izazove velike probleme, crni scenario o kome niko ne želi ni da govori. Hoće li nas mentalitet zaobilaženja propisa, traženja rupe u zakonu visoko koštati. Do nas je.

Molim vas da se ovih 15-20 dana ponašama odgovorno, suzdržimo nepotrebnih kontakata i pridržavamo uputa ljekara.

Ne dozvolimo da zbog svoje neodgovornosti sutra plačemo za svojim najmilijima.

 

 

„Nepošteni građanin“

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email