NEKIMA VIRUS, NEKIMA MINUS

Oni koji jučer nisu imali prilike, ili volje, da prate dramatično zasjedanje lokalnog parlamenata propustili su mnogo toga. Dnevni red, odnosno tema zasjedanja je bio budžet za 2020.g., a prema svim prilikama nekima je „došao kao kec na deset“, jer se stvorila prilika za trošenje novaca bez ikakve kontrole i nadzora, a sve pod krinkom borbe za opće dobro.

Sjetite se samo poplava od prije nekoliko godina, donacija za Kurtu i Murtu, samo nek je blizak vlasti. Bojim se da će i ova nepogoda da posluži u istu svrhu.

Prvo čega su se sjetili je smanjenje plata, po čuvenoj krilatici „linearnog“, u iznosu od 10 do 20 procenata. Kako će to izgledati u praksi pokušat ću objasniti na dva najočitija primjera:

1.     zastupnik u skupštini je prije povećanja imao platu oko 2300 KM, pa je sam sebi povećao platu za preko 20 %, i došao na nivo od preko 2800 KM. Sada taj isti zastupnik predlaže „linearno“ smanjenje od recimo 10 %, te će tako doći na platu od 2500 KM. Dakle i sa virusom nema minusa.

2.     obični radnik sa SSS je imao platu od oko 900 KM, te mu je zastupnik, linearno dao povišicu od oko 5 %, te je povećanje plate u prosjeku bilo oko 40-50 KM za raju. Sad se predlaže smanjenje od 10 %, te će nakon virusa biti i minus, a plate će vjerovatno biti manje nego prije 1.6.2019.godine.

To su ta čuvena „ linearna“ povećanja, a bogami i buduća smanjenja plata.

Rijetki su imali zdravorazumsko promišljanje i podsjetili da nisu svi isto prošli kod povećanja plata (time indirektno priznavši kako je to rađeno; da je sve išlo partijskom, porodičnom, nepotističkom linijom). Bilo je čak i prijedloga da se humanisti odmah odreknu dijela svog primanja, a što je prošlo neprimijetno.

U ovim teškim vremenima, koja su do sada nepoznata ljudskom rodu, na površinu isplivaju mnoge ljudske osobine, pa smo tako jučer mogli da vidimo neke koji bježe u izolaciju, bez ikakvih simptoma bolesti, i bit će dostupni telefonski. Pa zamislite samo da sad svi doktori kažu odosmo mi u izolaciju, zovite nas telefonom. Drugi pak, vape za grantovima, i javno priznaju kako se ti novci troše (dijele sami sebi plate i naknade). Svrha postojanja nevladinih organizacija je da uzimaju grantove i upošljavaju oko 2000 hiljade ljudi, pa se to više i ne krije, a šta rade vrag će ga znati.

Treći, četvrti, peti....kuknjava...... dajte pare..... pomozite privredu.

Predlagati smanjenje plata od 10 do 20 % u ovim trenutcima, svima, linerano, se kosi sa zdravim razumom. Zašto? Pa čistačice, recimo, se zdrobiše da očiste sve površine u objektima kako bi spriječile širenje virusa, a oni bi da im smanje plate.

Nije normalno neke od uposlenih poslati kući, preventivno, i voditi im plaćeno odsustvo, a od drugih tražiti da rade, kako bi obezbijedili minimum radnih procesa, i za to im dati istu platu.

Predlagati smanjenje plata zdravstvenom osoblju, ljudima koji štite sigurnost i pravni poredak, ljudima „na prvoj liniji odbrane“ protiv virusa nije normalno.

 
 
Da ne bih samo kritikovao predložit ću vlasti i nekoliko rješenja:

-         zabrana novog upošljavanja u upravi, a upražnjena radna mjesta popunjavati internim premještajem
-         otkazati ugovore o radu, osim nužnih pozicija
-         zabrana nabavke novnih vozila
-         rad u komisijama obavljati bez naknade (neka sad rade za opšte dobro, jer do sada je bilo za njihovo lično dobro)
-         dnevnice prepoloviti, a putovanja  svesti na minimum
-         uposlenima koji se u vrijeme vanrednog stanja nalaze na odsustvu sa posla obračunati platu u iznosu od 80 % (ne može se rad i rizikovanje života staviti u istu ravan sa onima koji prakticiraju „ostani kod kuće“)
-         grantove dodijeliti samo za proizvodnju hrane (znate li vi da se trenutno ne može pronaći vreća brašna u gradu, a tek smo na početku krize; upitajte se gdje je ta poticana poljoprivredna prozvodnja sa po 10-tak miliona svake godine?)
-         i na kraju jedna od mjera o kojoj mnogi u svijetu pričaju, ali niko do sada nije imao hrabrosti da je provede, a zove se „ujednačeni mjesečni prihod“. Dajte svima na budžetu platu od 1 hiljadu KM (osim zdravstvenom osoblju, policiji, inspektorima i drugima direktno uposlenima na dezinfekciji) za vrijeme vanrednog stanja. Za par mjeseci imat će te akumulaciju novca dovoljnu za borbu protiv nadolazeće ekonomske krize i pomoć nezaposlenima.

 Teška vremena traže teške odluke, hrabre i vizionare.

To  bi na primjer uradio „nepošteni građanin“, a imat ćemo prilike da vidimo šta će da urade ovi pošteni.

 
Nedavno je jedan vječiti rukovodilac (koji budi rečeno sada ima neto platu preko 4 hiljade KM) dijelio savjete raji „da je plata od hiljadu KM odlična, samo je treba znati rasporediti“, pa evo prilike i za njega.

Pokažite se vi koji godinama primate basnoslovne plate, nećete za par mjeseci ni osjetiti u vašim budžetima ove mjere.

Imat će te priliku i vi koji jedva preživljavate, i bez virusa, i samo vi znate kako krpite kraj sa krajem sa „odličnom platom“, da osjetite da niste sami, da ovih desetak posto sugrađana koji žive svoj san, imaju saosjećanja sa vama u ovoj situaciji.  Ili možda ne???

 

„Nepošteni građanin“

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email