Ko zaslužuje aplauz?! Mi hoćemo, kad sve ovo prođe,  da budemo građani 21.vijeka

Ovih dana  se dijele  aplauzi zaslužnima za  sve  ono što čine da bi se lakše prebrodila ova teška situacija.  I ljekarima, i volonterima, i nastavnicima. I zasluženi su ti aplauzi, moram priznati.  Pitam se  zaslužujemo  li i mi učenici jedan aplauz?

 Iako  već danima živimo i djelujemo u vanrednim okolnostima, naše školske zadaće radimo onako kako najbolje možemo i znamo. Sve je ovo novo i vjerovatno bismo mogli i bolje. Ali trenutno  dajemo svoj maksimum. Dijelom što to  hoćemo, dijelom što  roditelji i škola od nas to očekuju. Jer ipak i mi smo dio zajednice, bili smo dio i prije ove situacije, sad se pokazalo da se očekuje i naš maksimalan  doprinos.

Još prije prekida redovne nastave moj razred  III-1  JU Ekonomske škole je na predmetu Demokratija i ljudska prava u okviru projekta Građanin započeo izradu teme  GDJE BRČACI GLEDAJU FILM ?

Izabrali smo ovu temu jer nam se u tim normalnim uslovima života učinila veoma bitna. Danas,  iz ove perspektive,  ona se, možda,  i ne čini tako važna.

Međutim i u ovakvim okolnostima, nastavili smo sa izradom projekta. Malo smo se dopisivali međusobno, malo surfali po internetu.  Zbog specifičnosti situacije u kojoj se upravo nalazimo, ostali  su uskraćeni za razgovor sa nadležnima iz Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, ali i bez toga snašli smo se onako kako je bilo najpogodnije u ovom trenutku.

 Obavezan dio projekta je anketa, ali ipak  smo uspjeli prije prekida redovne nastave anketirati 600 učenika u Ekonomskoj, Tehničkoj i  Poljoprivredno-medicinskoj školi.

 I zaključili smo da je Brčko prije 30 godina imalo dva kina i da su Brčaci mogli pogledati film u gradskim kinima, mogli su uz izlazak u kino družiti se, zabavljati... Međutim, i  prije ove korona-situacije Brčaci su bili uskraćeni za to sve.  Ukoliko su željeli pogledati film, morali bi otići u Tuzlu u Bingo  City centar ili u neki drugi grad u okruženju.

Našim projektom htjeli smo uticati na kreiranje kulturne politike našega grada, što je osnovni smisao i projekta Građanin.  Uostalom,  razvijanje građanske  svijesti i jeste  zadatak i samog predmeta demokratija i ljudska prava.

Pitali smo zašto Brčaci opet ne bi mogli ići u kino u svome gradu? Drugi su u svojim projektima pitali zašto nemamo gradske bazene, zašto nemamo komunalnu policiju...

Nakon svih ovih problema i trenutne situacije uzrokovane korona virusom,  koja je trenutno jedna od glavnih tema među našim građanima,  shvatili smo da je potrebno  da svi na svoj način damo sve od sebe i jednom kad sve ovo prođe da budemo ponosni na svoj doprinos jer smo ovo teško vrijeme pametno iskoristili. Nismo provodili dan isključivo na facebooku ili instagramu, nismo se izležavali na krevetu i gledali serije, već smo mislili i o tome da ćemo ubrzo izaći iz kuće i vratiti se normalnom životu.

 Nećemo upućivati zahvale na podršci našoj razrednici i predmetnoj profesorici, niti svim drugim profesorima, iako oni to zaslužuju.  Ovih dana svi aplaudiraju jedni drugima. Neki i sami sebi. Mi ćemo postaviti pitanje- Šta kad sve ovo prođe? Hoćemo  li nastaviti  po starom ?

Pa valjda nećemo. Jer već sada znamo da hoćemo matursko veče za naše maturante, hoćemo obećani jednodnevni izlet, ali hoćemo i  bolje uslove za društveni život, jer nismo svi od onih čiji je idealan provod odlazak u nargila bar.

Nećemo aplauz, ali hoćemo gradsko kino, hoćemo gradske bazene, hoćemo komunalnu inspekciju, hoćemo sve ono o čemu godinama učenici govore u svojim projektima.

Mi ustvari hoćemo, kad sve ovo prođe,  da budemo građani 21.vijeka.

 


                                                                Lejla Deronjić

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email