Kako je krenulo Distrikt će poslije korona virusa da završi u „poljskoj bolnici“ na „federalnim respiratima“

Prema zvaničnim podacima Direkcije za finansije Brčko Distrikta prihodi od igara na sreću za 2018.g. su iznosili 539.590 KM, dok je za 2019.g. planirao 450.000, a za 2020 400.000 KM. Dakle, evidentno je smanjenje prihoda distrikta svake godine za oko 50.000 KM, a kladionice niču kao gljive poslije kiše, jer očito im loše ide. Da budemo jasni, ovo je ukupan prihod distrikta, od svih vrsta igara na sreću, koje organizuju kladionice.

Ukoliko uzmemo za primjer jednu od najpopularnijih igara tzv.BINGO, doći će mo do sljedećih podataka. Igra se organizuje svakih 3 minuta, dakle 20 puta na sat, ili ti oko 200 puta dnevno, na svakom uplatnom mjestu. Neka uplatna mjesta imaju čak i po više različitih oblika ove igre, tako da broj igara bude daleko veći. Kada bi distriktu kladionice davale samo po 1KM po priređenoj igri, došli bi do cifre od 200 KM dnevno po uplatnom mjestu, ali tako neće moći.

Distrikt je kladionicama za ovakvo priređivanje igara propisao taksu od 50 KM. To vam je otprilike kao da sretnete prosijaka na putu, pa mu onako velikodušno, date cijelu, ali najmanju kovanicu u BiH, ili ti 5 feninga. Toliko  kladionice daju Distriktu za organizaciju ove popularne igre, da ne pominjemo ostale „igre na sreću“ ili nesreću.

Zašto je to tako? Pa pogledajte vlasničku i poslaničku strukturu. Vlasnici kroje zakone sami sebi, dalje i bolje ne može. Ali, nesreća nikada ne dolazi sama, nisu u pitanju smao kladionice...ima tu još koje kakvih „privrednih grana“.

Sada je, zbog korone, došlo do obrnute situacije, kada kladionice i ini, uzimaju od distrikta, te će se prvim paketom mjera iz tzv.korona zakona, za sanaciju šteta u privredi, ako pogledamo samo 5-6 najvećih kladionica, iz budžeta distrikta istima isplatiti preko 110.000 KM.

Tri su oblika kockanja: sociološki, profesionalni i patološki. Ovdje imamo očit primjer kako je grupa lica profesionalno (radi sticanja lične koristi), na sociološki način (zabavljajući se i maniplišući zakonima), razvila patološku ovisnost kod ostatka populacije ( ili raje koja puni budžet).

Od kada je to kockanje privredna djelatnost???

 Od kada je to djelatnost od opšteg interesa???

Kako je krenulo mislim da će Brčko distrikt poslije korona virusa da završi u „poljskoj bolnici“ na „federalnim respiratima“.

 

NEPOŠTENI GRAĐANIN

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email